sâmbătă, 8 martie 2014

Ziua mamei - istorie & modele unghii


                                          Cum a aparut Ziua Femeii? 


                     Cu cateva zile inainte de 8 martie 1908, in New York, angajatele dintr-o fabrica de textile au inceput greva pentru a protesta fata de conditiile grele in care erau nevoite sa lucreze: salarii mici si program prelungit de munca. Printre aceste femei se aflau multe emigrante, care munceau cot la cot cu barbatii, pentru a supravietui si nu erau recompensate pe masura muncii depuse.Greva a durat doar cateba zile, mai exact pana pe 8 martie cand  proprietarul fabricii a blocat portile cladirii, pentru a impiedica muncitoarele sa plece de la postul lor. Fabrica a luat foc si 129 de femei ramase inauntru au murit, arse de vii.
            Se zvoneste ca aceasta poveste este o istorie falsa, care a fost elaborata de catre propaganda comunista, in timpul Razboiului Rece. 
Incendiul din fabrica Triangle Shirtwaist din New York a fost insa o adevarata tragedie, facand multe victime atat barbati ,cat si femei.
            Nefericita intamplare a demarat in anii urmatori o serie de sarbatori, avand ca scop amintirea acelor evenimente dezastruoase si astfel in prezent am ajuns sa sarbatorim Ziua Femeii pe 8 martie, chiar data la care a avut loc tragicul eveniment.
                     Prima persoana care a propus sa fie comemorata data de 8 martie a fost Rosa Luxemburg, o militanta revolutionara.
Doi ani mai tarziu, in anul  1910, la Copenhaga, in timpul Conferintei Internationale a Femeii Socialiste, o activista germana, Clara Zetkin, propune ca data de 8 martie sa fie Ziua Internationala a Femeii.
Din acel moment, Ziua Femeii este celebrata pe 8 martie, dar in trecut se sarbatorea in ultima duminica a lunii februarie.


                                                      Simboluri


                   Laleaua este simbolul mondial al acestei zile, fiind apreciata pentru gingasie si popularitate.





                                                             

                                                      Originea sarbatorii


                           Ziua mamei isi are originea in festivalul dedicat mamei zeilor, pe nume Rhea in Grecia Antica. Aceasta era sotia lui Cronos ( zeul timpului) si mama tuturor zeilor si zeitelor din Olimp.

              In perioada anilor 1600, in Anglia, se celebra "Sambata mamelor" care avea loc in saptamana a patra a postului Pastelui pentru a sarbatori mamele. In acea perioada majoritatea erau oameni saraci ce lucrau ca servitori pentru cei bogati, iar cu ocazia Zilei mamei, ei o celebrau in casa stapanului lor, iar mamele aveau permisiunea de a o petrece alaturi de persoanele dragi.



                               Modele de unghii specifice acestei zilei






***Primele unghii sunt facute de mine, iar unghiile din a doua fotografie ii apartin lui Angie^s Nails!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu