duminică, 16 martie 2014

Hematomul subunghial

                        


            Hematoamele subunguale sunt in general cauzate de tot felul de traume.Un hematom subungual este o colectie de sange in spatiul dintre patul unghiilor si unghie.Presiunea generata de aceasta acumulare de sange sub unghii provoaca durere intensa. 

            Cel mai frecvent simptom al unui hematom subungual este durere severa, pulsatila generata de presiunea de sange colectata intre unghii si patului unghial. 
Cel mai adesea, un hematom subungual este o consecinta imediata a unui sindrom de zdrobire ce implica varful degetului de la mana sau de la picior. In unele cazuri, o tumoare de sub unghie poate provoca o zona intunecata, care poate semana cu un hematom subungual. 
Acest tip de hamatom este in general, cauzat de traume sau de o anumite presiune repetitiva care actioneaza asupra unghiilor.
Exemple de traume frecvente: lovirea degtului cu un ciocan, prinderea degetului la o usa,  iar presiunea repetitiva este in general rezultatul unor activitati zilnice, cum ar fi : alergatul, mersul pe jos pe o distanta mare, practicarea unor sporturi ca tenis, handbal,etc 

               In cazul in care hematomul subungual este mic si unghiile nu sunt in pericol de a cadea, atunci se poate aplica un tratament pentru vindecare.
Insa in cazul in care hematomul nu se mai afla in faza incipienta, degetul devine cald, are loc o presiune iar medicul este nevoit sa intepe in acel loc pentru a se putea scurge.

               Procedura de eliminarea a sangelui este simpla.Se introduce in apa cu gheata degetul pentru a amorti, se usuca si se dezinfecteaza locul cu pricina,se ia un ac si se incalzeste pana ce devine rosu si apoi se "puncteaza"pe suprafata cu pricina pentru a crea un loc de scurgere a sangelui.Indata ce unghia este perforata, sangele se elimina si caldura si presiunea dispare complet.
Dacă  simțiți căldură când atingeți degetul unui client sau în cazul în care clientul se plânge de durere trebuie sa ii recomandati sa mearga la medic.




                Presupunând că un  client vine cu un hematom subungual care nu mai provoacă durere, primul lucru pe care o manichiurista ar trebui să il faca este să scurteze unghiilor si elimina sangele.
Se cere evitarea efectuarii unei manichiuri sau pedichiuri daca un client are un hematom subungual deorece locul cu pricina este ca un magnet care atrage tot felul de bacterii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu