marți, 4 martie 2014

Legenda martisorului & Nails


                              Legenda martisorului 



            De-a lungul anilor...de la o generatie la alta....prin viu grai...au circulat numeroase legenda cu privire la martisor, insa eu am ales-o pe cea mai des auzita!
            Legenda spune ca odata soarele a coborat pe pamant, luand chipul unui tanar chipes pentru a participa la o hora dintr-un sat. Zmeul cel rau, vazand ca a luat chipul unui tanar, l-a rapit si l-a inchis intr-o temnita, provocand suferinta intregii naturi. Se spune ca raurile au incetat sa mai curga, pasarile nu mai cantau... pana nici copii nu mai radeau...nimeni nu stia ce sa faca pana cand, un tanar voinic s-a hotarat sa il infrunte pe zmeu si sa elibereze Soarele. Acesta a pornit la drum,calatoria tanarului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. Spre sfarsitul iernii, acesta a gasit castelul zmeului si s-au luptat zile intregi pana cand zmeul a fost doborat.

Slabit si grav ranit, tanarul a reusit sa ajunga pana la temnita soarelui, l-a eliberat, dupa care a murit, sangele rosu aprins acestuia a curs pe zapada alba imaculata...Soarele a urcat pe cer si a vestit venirea primarii, umpland de fericire inimile pamantenilor.

           De atunci, tinerii impletesc doi ciucurasi, unul alb si unul rosu, oferindu-i fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul semnifica dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui tanaralui voinic. Albul simbolizeaza s puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.


                          Descoperiri arheologice

            Trecand de la legende la lumea de basm la cea reala, descoperirile arheologice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani, pe vremea dacilor, simbolurile primaverii fiind confectionate din timpul iernii, urmand sa se poarte dupa ziua de 1 Martie. Pe atunci martisoarele erau fie niste pietricele colorate in alb si rosu insirate pe o ata, fie o moneda (sau mai multe) legate cu fire subtiri de lana albe si negre (in unele locuri alb cu rosu). Dacii credeau ca martisoarele aduceau noroc si le purtau pana cand infloreau copacii.

             In zilele noastre, banul purtator de noroc al dacilor aproape ca a disparut, el fiind inlocuit cu diferite personaje din lumea desenelor animate, cu animalute din plastic sau din sticla, inimioare , fete zambitoare, pietricele frumos colorate sau orice poate atrage un cumparator grabit sau in pana de idei.
Astazi, ziua de 1 Martie e o adevarata comoara pentru comerciantii ambulanti care iti iau ochii cu fel si fel de “martisoare”, fara a cunoaste insa adevaratul legenda traditionalului martisor. Ziua de 1 Martie are o bogata incarcatura comerciala, incarcatura ca o depaseste de multe ori pe cea traditionala.
          Trecand cu vederea peste partea comerciala, putem spune ca in zilele noastre, obiceiul este ca orice femeie (doamna sau domnisoara) sa primeasca un martisor. Orice barbat care se respecta ofera sefei, colegei sau persoanei iubite un martisor, reprezentantele sexului frumos mandrindu-se in aceasta zi cu martisoarele primite.
Pentru a nu imbogati comerciantii, anul acesta am ales sa confectionez eu singura "martisoare", mai exact niste papusi exact ca in imaginea de mai jos!


Si pentru ca ghiocel este numit " vestitorul primaverii " am ales sa postez si o poezie gasita demult despre ghiocel! 



          Si pentru ca primavara si-a facut simtita prezenta... atunci primavara sa fie si pe unghii! 
*** Aceste unghii sunt facute de mine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu