luni, 6 ianuarie 2014

Structura unghiei



Ce este unghia ? 


             Unghia este o lamă cornoasă care se află situată, bine implantată, pe faţa dorsală a falangei distale a fiecărui deget de la mâini si picioare. În mod normal flexibile şi rezistente, de culoare roz, unghiile se modifică în procese patologice locale, dar aspectul lor poate avea şi o valoare semeiologică mai extinsă. Astfel, unghiile sunt bombate în cazul degetelor
hipocratice, pot prezenta şanţuri longitudinale în îmbătrânire sau în unele dermatoze, pot fi uscate şi casante în urma unor traumatisme fizice sau agresiuni chimice, ori în unele carenţe alimentare (îndeosebi în vitamina C şi fier).


             In mare vorbind, dupa cum se poate observa si din poza de mai jos,unghia este alcatuita din : lama carnoasa (sau patul unghial) , cuticula, semiluna (numita si lunula) , marginea exterioara a unghiei (partea de unghie care a crescut) si matrice ( radacina unghiei).



Am vazut cum arata unghia fotografiata de sus , dar cu siguranta macar o data ne-am intrebat oare cum arata degetul si unghia noastra in interior , iar mai jos avem o poza in care putem vedea si asta!



                  Principalele componente ale unghiei   


          Radacina ,numita si matricea unghiei, este partea vie a unghiei .Acolo se produc celule noi , care resping celulele moarte spre exterior astfel formand partea vizibila a unghiei. Calitatea si vitalitatea celulelor produse in matrice sunt responsabile pentru aspectul unghiei.
Aceste celule formeaza suprafata cornoasa pana la marginea unghiei. Cresterea unghiei este incetinita in cazul in care radacina este ranita. In cazul unei rani grave poate sa apara o deformare durabila a unghiei.
Cand unghia sufera de alte influente nocive, (ca de exemplu febra tifoida, pneumonie) ,chiar si o nastere poate aduce repercursiuni de acest gen asupra unghiilor, astfel formandu-se striatii .

Patul unghiei reprezinta prelungirea radacinii si este purtatorul lamei cornoase. Este format din numeroase striatii mici care sustin lama cornoasa. Unghia este intinsa pe toata suprafata patului in afara de marginea libera a unghiei.

Semiluna a capatat acest nume datorita formei sale. Culoarea ei alba delimiteaza prelungirea radacinii unghiei si este mult mai vizibila la degetul mare si mai putin vizibila la  alte degete.

Lama cornoasa este partea cea mai evidenta si este marginita pe de-o parte de semiluna si pe de alta parte de extremitatea libera a unghiei. Ea este formata din celule albuminoide care nu contin nici sange si nici celule nervoase si provin din radacina unghiei. Celulele formeaza trei straturi suprapuse a caror unire este sustinuta de o substanta formata din apa si grasimi. Dar nu au toate aceeasi consistenta. Cea superioara este cea mai dura, cea mijlocie mai putin si cea de jos este mai moale.

Extremitatea libera este separata de deget in mod vizibil. De aceea este partea cea mai expusa pericolelor, loviturilor de diferite feluri, crapaturilor si pilitului nepriceput.


Cuticula este o bucata mica de piele care incadreaza lama cornoasa in trei parti. Cuticula reiese din piele si produce la randul ei celule vii respingandu-le pe cele moarte. Aceste celule noi se stabilesc pe suprafata unghiei, apoi se intind odata cu cresterea pana in punctul cand se rup daca nu sunt ingrijite. Cuticulele neingrijite  incetinesc cresterea unghiei.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu