miercuri, 29 ianuarie 2014

Cum sa scapi de bataturi


                      CUM SA SCAPI DE BATATURI

             In fiecare zi,o persoana obisnuita petrece cateva ore in picioare si face mii de pasi zilnic.Mersul presupune presiune pentru picioarele tale.Nu-i de mirare ca acestea te dor. De fapt,cauza majoritatii problemelor picioarelor nu este mersul,ci pantofi in care se executa mersul.Bataturile,de exemplu,se formeaza datorita oaselor care apasa impotriva pantofului si astfel preseaza pielea.Stratul de piele de la suprafata se ingroasa,iritand tesuturile de sub.
             De obicei,bataturile mari sunt localizate in varful degetelor sau pe o parte a degetului cel mic.
             Bataturile mici seamana cu ranile deschise si apar de obicei intre degete ca urmare a frecarii acestora.

Cauzele 

-Pantofi nepotriviti.Daca pantofi sunt prea mici acestia strang piciorul,marind astfel presiunea.Daca sunt mari,piciorul aluneca si se freaca de pantof ,deformarile degetelor.
-Pantofi cu toc inalt pentru ca maresc presiunea asupra piciorului.
-Frecarea piciorului de o cusatura sau eticheta din interiorul pantofului.
-Sosete care nu sunt incaltate cum trebuie.

Diagnostic si tratament

Bataturile sunt usor de vazut.Ele pot avea un mic punct rosu in mijloc,inconjurat de piele galbuie moarta.
Tratarea problemelor picioarelor consta in munca de echipa.Trebuie sa lucrezi impreuna cu doctorul tau pentru a te asigura ca aceste probleme nu mai revin.
Pentru a reface conturul normal al pieli si pentru a usura durerea,doctorul se poate sa taie stratul de piele moarta cu ajutorul unui bisturiu.Aceasta procedura trebuie facuta de un profesionist si nu de tine,mai ales daca ai o vedere slaba si un picior sensibil.Daca doctorul descopera o alta problema,cum ar fi o deformatie a degetului,aceasta te poate ajuta s-o corectezi.

Ce poti face acasa pentru bataturile noi :

-Iti poti inmuia piciorul regulat si poti folosi o piatra ponce sau o alta pila pentru bataturi pentru a reduce marirea bataturilor.
-Galbenelele au calitati antiseptice,seva din tulpina ajuta la vindecarea negilor si bataturilor.Tot ce trebuie sa faci este sa tai tulpina in lungime si sa aplici sucul pe zonele afectate.Foloseste acest tratament de la primele semne de aparitie aloe bataturii.
-Inainte de culcare,tine picioarele in apa calduta timp de 20 minute.Taie o bucatica din ananas si aplica pe batatura.Poti taia o bucatica mai mica care s-o lasi sub ciorap intreaga noapte.Repeta 4-5 nopti consecutiv. 

Boli care se vad in picioare
Multe boli se manifesta cu modificari la nivelul plantelor (labele picioarelor) cu luni si ani de zile inainte de a rabufni in toata gravitatea lor,modificari care,vazute si semnalate la timp ar ajuta la prevenirea unor boli grave  (cancer,diabet,reumatism). 

Multe boli cardiovaculare ,respiratorii, neuropsihice, reumatismale degenerative sau declansate sau intretinute de suferinte ale plantelor,de pozitia defectuoasa la mers sau la stat in picioare.

O unghie incarnata,o batatura,o rosatura de pantof,un deget inflamat este ca un adevarat cui in talpa care trebuie in primul rand indepartat pentru ca tulburarea de ritm respirator,tensiunea arteriala sau insomnia sa se linisteasca fara tratamente multe si scumpe date de medicul pneumolog,cardiolog sau psihiatru.

Ce boli debuteaza la picior ?

           Diabetul-se manifesta de obicei prin oboseala si dureri la oasele labelor picioarelor si gleznelor,amorteli si senzatia de frig sau arsura,cu umflarea discreta a picioarelor.
           Arterita - determina bolnavul sa se planga de frig la picioare,spasme discrete sau crampe.Se observa poloarea si subtierea pielii sau albastrirea degetelor.Se constata absenta pulsului la palparea arterelor de pe fata dorsala a piciorului.
           Nevrita toxica - bolnavul acuza usturimi,amorteli sau lipsa de sensibilitate care progreseaza pe picioare,de jos in sus.La atingere sensibilitatea este diminuata sau abolita,reflexele osteotendinoase lipses
           Boli reumatismale
-inflamatorii - spondilita anchilozanta,poliartrita reumatoida sau reumatismul articular acut pot produce inflamarea cu inrosirea si deformarea acuta a unor articulatii ale plantelor.De cele mai multe ori semnele de mai sus sunt discrete,iar durerile sunt suportabile luni de zile,drept pentru care bolnavul nu sesizeaza la timp gravitatea ;
-degenerative - articulatiile degetelor si a celorlalte oase sunt afectate prin eroziune,dezaxand si deformand degetele care fac monturi,iar piciorul se lateste,se prabuseste in interior sau exterior.
Copilaria si batranetea au unele carente caracteristice,iar sporturile cu suprasolicitarile interente produc modificari subiective si obiective la plante si glezne.

Indicatii de preventie si tratament

Indiferent de specialitate,medici trebuie sa consulte inclusiv picioarele,pentru ca vor gasi multe semne pentru o boala prezenta sau viitoare.Copii si tineri in perioada de crestere au multe tulburari de postura a corpului si de statistica si dinamica plantara.O profilaxie corecta in aceasta perioada ii
scuteste de neplaceri restul vietii.Pacientul trebuie sa se prezinte de 2-4 ori pe an si preventiv la specialistul dermatolog si reumatolog,acestia intalnindu-se frecvent cu patologia picioarelor si care stiu sa intervina afectiv.Chiar si pentru alegerea incaltamintei de strada,de lucru,de casa,sa consulte macar de doua ori pe an medicul reumatolog pentru observatii si sfaturi mici,dar cu efecte mari in timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu