duminică, 5 ianuarie 2014

Afectiuni ale unghiei



Cele mai cunoscute afectiuni ale unghiei sunt :
Perionixul este o leziune inflamatorie localizata periunghial. Se produce ca urmare a unei infectii si se manifesta prin colectare puroiului in jurul unghiei. 

Panaritiu reprezinta infectia pulpei degetului, producandu-se in urma unei intepaturi ce depaseste straturile pielii. Panaritiu netratat poate cuprinde articulatia extremitatii distale a degetului iar prin extinderea la os determina chiar infectie osoasa. 

Vezicula (basica) este o leziune elementara a pielii rezultata prin mici cavitati epidermice pline cu serozitate. Vezicula prezinta 3 stagii de evolutie, in functie de gravitate: 
- supraincalzire cutanata cu inrosire locala, cauzata de vasodilatatie. 
- epiderma se umfla, formandu-se o basica plina de lichid hematoseros, rezultat din capilare. 
- epiderma este distrusa.
- supraincalzirea se extinde pe toata suprafata plantara chiar si pe partea dorsala inclusiv pe deget. 
- risc crescut de infectie.

Cheratoze – bataturi, piele batatorita, bataturi intre degete apar datorita presiunilor repetate exercitate asupra talpii de (greutatea corpului, mers, incaltaminte, etc) derma se ingroasa pentru a putea apara mai bine. Hipercheratozele pot avea diferite forme in functie de zonele unde se exercita presiunea, indicand punctele de pe talpa afectate de agresiunea exercitata de incaltaminte si de pozitia defectuoasa a piciorului.

Bataturile sunt cheratoze localizate pe partea superioara a degetelor, pe prima sau a doua falanga. Pot penetra adanc in derma pana ajung sa formeze o adevărată rădăcină, care in final atinge terminatiile nervoase si le comprima provocand durere. Acest tip de batatura este cronic, sau mai bine zis are tendinta de a se reface atata timp cat cauza persista. Se poate intampla ca radacina sa se infecteze, sa se inflameze si pielea sa se umfle. 

Pielea batatorita reprezintă o îngrăşare a epidermei. Se poate prezenta sub forma unei mase difuze sau al unor proeminente dure, care preseaza tesutul de amortizare al talpii sau al calcaiului.
Bataturi intre degete se formeaza intre 2 degete cand presiunea este excesiva. Au o consistenţă moale datorită umiditatii care se mentine intre degete.

Monturile reprezinta o deformare mai mult sau mai putin dureroasa a degetului mare si uneori a celui de-al doilea deget. Se caracterizeaza printr-o protuberanta pe partea interioara a labei piciorului, la baza degetului mare. Rezulta prin urmare, o modificare interna a metatarsului si a falangelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu