duminică, 5 ianuarie 2014

Boli ale unghiilor



Cel mai des intalnite boli ale unghiei sunt urmatoarele : 


  • Unghii hipocratice – unghii in forma de sticla de ceas – sunt congenitale atunci cand sunt insotite de deformari ale oaselor lungi si sunt specifice persoanelor inalte, dar pot fi si dobandite in afectiuni ca : tumori toracice, boli pulmonare, hipervitaminoza A, malnutritie sau boli endocrine.

• Brahionichia – unghii scurte – unghiile sunt mai late decat lungi si de obicei se asociaza cu scurtarea ultimei falange, intalnita congenital mai ales la degetul mare. Afectiunea poate fi dobandita prin scurtarea accidentala a ultimei falange.

  • Koilonichia – unghiile tip lingura – modificarea in concavitate a unghiilor se intalneste in anemii de fier, avitaminoza, in boli cardio-vasculare, hipertiroidism sau boli infectioase (sifilis, dermatoze). Se poate dobandi ca boala ocupationala de catre persoanele care lucreaza cu triogliconati, petrol, acizi, baze, solventi, etc

• Onicoatrofia - 
unghii friabile - se caracterizeaza prin reducerea in grosime si prin fragmentarea unghiei.Se asociaza cu exces de sebuum in placa unghiala, fapt ce face ca straturile de cheratina sa se desprinda unul de celalalt si sa se exfolieze.

  • Supracurbarea unghiilor – unghiile curbate – pot fi de mai multe feluri: 
- unghii gheara sau cleste se intalnesc la degetele mici ale persoanelor care poarta tocuri inalte; 
- unghiile tunel sau con sunt de obicei congenitale, dar se intalnesc si la persoanele care poarta incaltaminte defectuoasa si pot fi dureroase;
- plicaturate au suprafata plata, care formeaza unghii drept cu peretii unghiei, ceea ce face ca ele sa devina unghii incarnate.

  • Anonichia – reprezinta lipsa partiala sau totala a uneia sau mai multor unghii si poate avea ca si cauza traumatisme ale unghiilor sau leziuni matriceale. Aceasta poate fi temporara sau definitiva, in functie de gravitatea leziunilor matriceale.

  • Onicogrifoza – reprezinta o modificare a unghiilor de la picioare ce apare odata cu varsta dar apare si daca incaltamintea purtata nu este corespunzatoare formei piciorului.Unghia va avea aspect neregulat, cu striatii si valuri, cu forma de con si culoare bruna.

  • Pahionichia - unghii copita – reprezinta ingrosarea unghiilor si poate fi congenitala sau dobandita prin tulburari circulatorii, psoriazis, ecmeze sau micoze. Unghiile cele mai afectate de aceasta boala sunt cele de la picioare, iar culoarea specifica este galben-brun.

  • Onicoliza consta in detasarea lamei unghiale de pat in zona distala sau laterala. Culoarea poate fi cenusie, galbena, bruna. Conditii in care se dezvolta:
- cauze dermatologice (psoriazis, onicomicoza, sifilis).
- cauze locale (traumatisme,incaltaminte, anomalii).
- cauze regionale (varicoza, anevrisme, trombofeblite).
- cauze ale sistemului nervos periferic si central.
- cauze generale (varsta inaintata, dementa senila, etc.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu