luni, 1 aprilie 2013

Totul despre unghii



                     

      
         Cuvantul  "manichiura" deriva din latinul "manus" care inseamna "mana" si "cura" care inseamna "grija" ,ceea ce poate insemna grija fata de mana,fiind inclus si tratamentul unghiilor!
         La prima vedere , mainile reprezinta cartea de vizata a unei femei, insa sunt o multime de femei care nu acorda importanta mainilor! Unghiile acorda femeii un plus de frumusete si elaganta!
         Majoritatea femeilor nu se gandesc de cate ori mainile noastre vin in contact cu produse de curatenie, cu factori nocivi ai atmosferei, cu apa rece sau fierbinte sau pur si simplu cand trec de la temperatura normala a unei camere la temperatura rece de afara .

                                                  Ce este unghia ?

        Unghia este o lama carnoasa care se formeaza din celulele epidermei. In momentul in care substante fiziologice patrund in aceste celule se deregleaza procesul natural de intarire : unghia devine fragila ,se crapa ,devine subtire, uscata.
Unghia este formata din cheratina ,apa ,grasimi ,calciu si fier.

                                   Principalele componente ale unghiei    





 Radacina ,numita si matricea unghiei este partea vie a unghiei .Acolo se produc celule noi , care resping celulele moarte spre exterior astfel formand partea vizibila a unghiei. Calitatea si vitalitatea celulelor produse in matrice sunt responsabile pentru aspectul unghiei.
Aceste celule formeaza suprafata cornoasa pana la marginea unghiei. Atata timp cat cresterea nu este afectata de infectii sau alte leziuni ea poate sa ajunga la un ritm de crestere de 2-3 mm pe luna. Cresterea unghiei este incetinita in cazul in care radacina este ranita. In cazul unei rani grave poate sa apara o deformare durabila a unghiei.
Cand unghia sufera de alte influente nocive, (ca de exemplu febra tifoida, pneumonie) ,chiar si o nastere poate aduce repercursiuni de acest gen asupra unghiilor, astfel formandu-se striatii ,pana si un soc psihic poate afecta unghia avand ca rezultat striatii orizontale.



 Patul unghiei reprezinta prelungirea radacinii si este purtatorul lamei cornoase. Este format din numeroase striatii mici care sustin lama cornoasa. Unghia este intinsa pe toata suprafata patului in afara de  marginea libera a unghiei.


Semiluna a capatat acest nume datorita formei sale. Culoarea ei alba delimiteaza prelungirea radacinii unghei si este mult mai vizibila la degetul mare.




Lama cornoasa este partea cea mai evidenta si este marginita pe de-o parte de semiluna si pe de alta parte de extremitatea libera a unghiei. Ea este formata din celule albuminoide care nu contin nici sange si nici celule nervoase si provin din radacina unghiei. Celulele formeaza trei straturi suprapuse a caror unire este sustinuta de o substanta formata din apa si grasimi. Dar nu au toate aceeasi consistenta. Cea superioara este cea mai dura, cea mijlocie mai putin si cea de jos este mai moale.



Extremitatea libera este separata de deget in mod vizibil. De aceea este partea cea mai expusa pericolelor, loviturilor de diferite feluri, crapaturilor si pilitului nepriceput.




Cuticula este o bucata mica de piele care incadreaza lama cornoasa in trei parti. Cuticula reiese din piele si produce la randul ei celule vii respingandu-le pe cele moarte. Aceste celule noi se stabilesc pe suprafata unghiei, apoi se intind odata cu cresterea pana in punctul cand se rup daca nu sunt ingrijite. Cuticulele neingrijite fac unghia sa para mai mica decat este, exista chiar cazuri in care incetinesc cresterea unghiei.



           Daca vreti sa aveti unghiile frumoase si sanatoase ,trebuie sa stiti ca acestea au nevoie de mai multa ingrijire ,nu doar de un strat de oja! Este foarte important sa ne ingrijim unghiile!
Pentru a avea cu adevarat unghii sanatoase si puternice trebuie sa acordati o atentie deosebita alimentatiei. Vitamina B ,zic, calciu ,fier si vitamina D contribuie la mentinerea sanatatii unghiilor si a intregului organism.

2 comentarii: