luni, 1 aprilie 2013

Manichiura in Antichitate



             

              Inca de pe vremea Vechiului Regat al Egiptului ,acum circa 5500 de ani ,existau persoane care se ocupau de infrumusetarea unghiilor la maini, cat si la picioare si stim aceasta informatie pentru ca au fost descoperite gravuri in mormintele faraonilor unde era infatisat detaliat ce insemna manichiura in acele vremuri.
               Una dintre aceste gravuri a fost descoperita la intrarea mormantului faraonului Ankhmahor si infatiseaza o femeie care ii face manichiura unui barbat folosind mai multe intrumente.
Tot in aceasta gravura s-a descoperit si o bucata de text incare barbatul o ruga pe femeie sa nu il raneasca: gandindu-ma la ce instrumente foloseau pe vremea aceea ,sunt convinsa ca gradul de ranire este foarte ridicat.Trusa de unghii din gravura contine : foarfeca ,un betisor de lemn sau os  si o lama de metal pentru a taia unghiile.


Egiptenii, atat femeile ,cai si barbatii purtau unghii pictate cu culori de henna sau extrase din radacina de alkanna.





                    La fel ca in Babylon, in Egiptul Antic purtarea unei anumite culori sau a unghiilor lungi scotea in evidenta clasa sociala din care purtatoarea facea parte.
Saracilor li se dadea voie sa poarte unghii vopsite in alb ,dar scurte ,iar bogatii aveau unghii cat mai lungi pictate in culori vii.
Faraonii ,care isi insuseau pozitia de zei pe pamant si faceau totul posibilul pentru a-si mentine aceasta pozitie ,porunceau slujitorilor sa combine tot felul de culori pentru a obtine o culoare unica ce urma sa fie purtata doar de ei.



S-au descoperit consemnari despre cele mai cunoscute faraoane si totodata zeite ale frumusetii:Cleopatra si Nefertiti.
Cleopatra purta unghii pictate intr-o culoare ruginie ce fusese otine dintr-un amestec de henna si praf de aur .





                    Nefertiti  (mama vitrega a faraonului Tutankhamon si "Marea sotie "a faraonului Amenhotep al IV-ea)  a purtat pentru prima data in istorie ( in urma cu 5000 mii de ani) unghii pictate cu rosu pur ,obtinut foarte greu din mii de petale de trandafiri reduse prin fierbere.


 


                    Datorita unui scriitor din acea vreme, singurul  care sustinea  folosirea  produselor cosmetice ,ne putem face o imagine despre infrumusetarea unghiilor in Roma Antica.Se pare ca romanii dezvoltasera o adevarata industrie a produselor cosmetice, obtinand prin diferite thenici si metode parfumuri,rujuri ,farduri ...
O culoare foarte cautata pentru unghii in acea vremea este un rosu obtinut prin strivirea unor insecte uscate pe care le obtineau din India.
                    In mare parte femeile purtau unghiile pictat ,dar si se barbatii isi pictau unghiile si buzele inainte de a merge la lupa ,acest obicei fiind imprumutat de la egipteni.
                    Asadar asa a aparut rosu pur pe unghii,fiind considerat culoarea regalitatii ,care a avut un impact enorm incat de-a lungul timpului mai multe popoare au inercat obtinea acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu