sâmbătă, 13 aprilie 2013

Despre negi





               Stim foarte bine ca mai mult de jumatate din bolile infectioase ale omului sunt provocate de virusi si microbi.
Unii virusi provoaca boli ale pielii ,iar cei mai intalniti sunt virusii care genereaza negi , herpes si moluste contagioase.
Circa 12 % din oameni merg la salon cu negi si 2 % cu herpes sau molusca contagioasa.
               Negii sunt excrescente inofensive si noncancerigene ale pielii produse de virusul uman papiloma.  Acest virus  infecteaza stratul superficial al pielii si produce o crestere rapida al stratului superficial al pielii ,rezultand un neg.
In termen medical ,negul se numeste veruca.
Negii, in general dispar de la sine in cateva luni sau cativa ani, ei pot aparea pe tot corpul , dar cel mai des apar pe palme, pe pielea din jurul unghilor , zona coatelor si a talpilor.
Negii apar atat la copii ,cat si la adulti. Din momentul in care virusul intra in organismul nostru pana cand apar negii dureaza intre 3 -18 luni.

                                                   Tipuri de negi

1.negii comuni( papilomul obisnuit) -  de obicei apare pe maine ,dar el poate aparea in orice parte a corpului ,are un aspect rugos ,de culoare gri- maroniu si are forma unui dom.




2.negii plantari - apar la nivelul talpii ,au aspectul unei bbucati de piele dura si groasa cu o pata neagra si produc durere in timpul mersului.










3.negii plani - apar de regula la nivelul fetei si al bratelor ,sunt de dimensiuni mici ( bob de grau), au suprafata plana iar culoarea variaza de la roz la galben deschis sau la maroniu deschis.

















4.negii periungheali - se intalnesc in jurul unghiilor de la picioare ,au aspect rugos si cu denivelari, pot afecta cresterea normala a unghiilor.





5.negii filiformi - se intalnesc in jurul gurii ,barbiei  si al nasului, au culoarea pielii si prezinta proeminente dendritice


















6.negii geitali - se intalnesc la nivelul organelor genitale ,culoarea difera de la caz la caz si aparitia lor   cresc riscul aparitiei cancerului de cervix la femei.Acest tip de negi este intalnit atat la femei, cat si la barbati si mai sunt numiti si vegetatie veneriana sau creasta de cocos.Din pacate inca nu exista un tratament medical care sa vindece definitiv oamenii infectati cu acest virus. 





Cum tratam negii ? 
Va voi face cunoscute cateva dintre metodele de tratare a negilor: crioterapia,electrocauterizarea sau metodele chimice care folosesc tot felul de substante. Este indicat sa nu atingeti zonele afectate ,pentru ca astfel creste posibilitatea de extindere a infectiei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu