miercuri, 10 aprilie 2013

Cum au aparut unghiile false ?





             Odata cu inceperea activitatii mele in domeniul manichiurii si al pedichiurii ,curiozitatea mea m-a determinat sa ma documentez despre aparatia unghiilor false ,mai exact cand au aparut si cine a fost inventatorul.
             De-a lungul timpului au circulat numeroase zvonuri despre istoria unghiilor false ,insa cea mai plauzibila este cea relatata de celebrul jurnalist si istoric,Barbara Owens ,publicand in luna octombrie a anului 1954 in revista "Life" urmatorul articol : "Acum ,orice femeie poate avea unghiile lungi ,mult visate ,realizate dintr-un material special ,inventat de catre un dentist din Philadelphia.Aceasta compozitie nu poate fi spalata de pe unghii si poate creste impreuna cu ele, atat de rezistenta este aderenta sa cu unghiile naturale ...."
            Unghiile false au aparut in anul 1954 in Stele Unite ale Americii iar inventatorul a fost un medic stomatog din Philadelphia ,numit Fred Slack.





In timp ce lucra la o dantura i s-a rupt o unghie si a incercat sa construiasca una noua din acryl ,un material folosit si in stmatologie ; din cauza ca durerea disparuse iar aspectul era unul naural ,el a defis sa continue cercetarile.
A incercat refacerea unghiei rupte din acryl deoarece una dintre conditiile obligatorii ale activitatii stomatologice este igiena impecabila a unghiilor si a mainilor. In momentul ruperii unghiei ,lui Fred i-a venit o ideea : a luat o bucata de folie groasa si a fixat-o sub unghia ranita ,sprijinind-o de buricul degetului,astfel a aparut baza care  a permis tratarea unghiei traumate si ulterior s-a dovedit a fi prima forma pentru construirea uunghiilor artificiale.Impreuna cu aceasta a luat nastere si o nhoua tehnologie  ,fiindca Fred a aplicat peste unghia ranita un material folosit pentru plombarea dintilor  ,pe care l-a pilit si l-a slefuit pana a obtinut ceva asemanator unghiei naturale.Rezultatul a fost unul uluitor ,era o descoperire miraculoasa.Durerea trecuse imediat iar unghia a crecutsi s-a regenerat complet.
             A fost foarte bucuros de descoperirea facuta si a continuat experimentul pentru alungirea unghei,folosindu-se de materilele pentru reconstruirea dintilor.
            Curand i s-a alaturat si fratele sau ,pe nume Tom ,care era tot medic stomatolog i stia sa lucreze cu materialele respective.
Colaborarea dintre cei doi a dus la inventarea primelor forme de unghii si a acrylului pentru unghii.Prezentarea inventiei s-a decis sub marca Patti Nails ,care a prezentat si a promovat cu succes produsul.
            Noul produs a trezit interesul celebritatilor ,intrucat posibilitatea de a avea o manichiura perfecta nu putea fi neobservata de Hollywood.
Pe vremea aceea ,construirea unghiilor era foarte dificila ,acrylul se usca aproape instantaneu iar pilitul era un adevarat chin.
            Cu timpul ,mai exact in anul 1960 ,unghiile cu acrylul au primit o alta denumire ,unghii de portelan .
Bucuria nu a durat prea mult ,caci mirosul puternic  al acrylului a generat alergii puternice si boli puternice provocate de metilmetacrilat , care dupa cercetari amanuntite s-a descoperit ca era cea mai toxica substanta din compozitia materialului folosit.
           Noua industrie a ughiilor cucerise o multime de admiratoare , dar se confrunta cu o mare criza ; desi femeile isi doreau sa aibe unghiile lungi si ingrijite ,utilizarea metilmetacrilatului  devenise imposibila si foarte periculoasa. Dar lucrurile nu au ramas asa , pentru ca marile companii producatoare au inceput sa efectueze cercetari amanuntite si tot felul de experimente pentru a gasi o alternativa care sa inlocuiasca acea substanta periculoasa.                                                                                     Rezultatele n-au intarziat sa apara ,caci s-a gasit o solutia alternativa ,noua formula era asemanatoare metilmetacrilatului  ,dar folosirea noii formule nu era periculoasa.Noua formula descoperita se numea etil metacrilat si se gaseste si in prezent in compozitia produselor profesionale destinate extensiilor unghiilor.



          Fiul lui Fred Slack ,numit Frederic a preluat cercetarile tatalui sau iar pe parcursul anilor a luat nastere o noua forma a acrylului ,de data asta consistenta fiind una semi-lichida.


Astfel ,unghia rupta a lui Fred si reparata cu materiale pentru plombarea  dintilor , a devenit un impuls pentru dezvoltarea grandioasei industrii a unghiilor false ,fara de care femeile din ziua de azi  nu mai pot rezista!Bineinteles ca in prezent ,pudra acrylica a evoluat foarte mult si a fost creata si pudra acrylica colorata ,nu doar transparenta.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu