luni, 1 aprilie 2013

Istoria ojei





               Dorinta femeilor de a-si colora unghiile a aparut inca din Antichitate.
               V-ati gandit vreodata cine a inventat si unde a aparut pentru prima data oja ,care in prezent este indispensabila femeilor ?Cred ca  mai multi oameni si-au pus aceasta intrebare.
               Oja de unghii a fost inventata de chinezi in urma cu 3000 de ani si era facuta din seminte, ceara, gelatina si albus de ou ,se realiza un amestec apoi se adaugau petale de flori ,in mod special trandafiri si orhidee.Compozitia ojei de atunci difera mult de cea din zilele noastre ,care nu mai contine nimic natural.
               In jurul anilor 600 I.H ,in timpul dinastiei Chou din China ,culorile regale erau metalic auriu si argintiu ,aceste fiind purtate doar de oameni ce apartineau inaltelor clase sociale.Persoane din clasele sociale inferioare nu aveau voie sa isi picteze unghiile cu oja iar daca incalcau aceasta regula erau pedepsiti foarte aspru.



            

Nu numai chinezoaicele isi pictau unghiile ,ci si femeile din Egiptul Antic ,cat si incașii.
Incașii isi decorau unghiile cu desene de vulturi ,insa nici pana in prezent nu s-a  descoperit modalitatea prin care faceau asta.

              Atunci cand a fost inventata vopseaua pentru auomobile, o femeie a fost inspirata si a creat si oja pentru manichiura in anul 1920 ,numele ei fiind Michele Menard.





Compozitia ojei din prezent :

1.polimeri : formaldehida (fiind cunoscuta si sub numele de formol este interzisa in Japonia si Suedia,este un gaz incolor,cu miros intepator) ,nitroceluloza  si tosilamida 

2.toluen (interzis definitiv in Sua pentru ca ataca ficatul,este hidrocarbura aromatica extrasa din huila ,incolora,inflamabila,insolubila in apa ,face parte din seria benzenului)

3.plastificatori : dibutilftalat ( ingredient ce face oja flexibila si ii mareste rezistenta pe unghii)

4.pigmentii : mica, siliciu , dioxis de titan

5.solventii (fac usoara aplicarea) :alcool etilic , acetat de etil, acetat de butil ,dimeticona- accelereaza uscarea

              In zilele noastre ,oja este asaltata de toate femeile si orice isi poate picta unghiile cu oja ,indiferent de clasa sociala, nationalitate sau sex.
In prezent exista o gama variata de culori si orice poate purta orice culoare doreste ,de cele mai multe ori femeile isi picteaza unghiile intr-o anumita culoare pentru a le asorta cu hainele.





Ojele pot fi achizionate din majoritatea magazinelor ,pretul unei oja variaza ,cea mai ieftina o puteti gasi la numai 3 lei .
In anul 2013 ,oja nu mai reprezinta un moft ,ea a devenit o necesitate!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu