duminică, 27 octombrie 2013

Compozitia Gelului Uv - Oligomeri



                  Cu siguranta v-ati intrebat candva ce contine gel-ul pentru unghii false si daca compozitia acestuia nu cumva este daunatoare pentru sanatatea unghiilor!Multe dintre voi poate ati fi vrut sa aflati care sunt diferentele dintre gel si acril. Sper ca in acesta postare sa gasiti raspunsul intrebarilor voastre despre gelul cu care lucrati si sa va usureze alegerile pe viitor.

                    Din punct de vedere stiintific, un oligomer (constituent al formulei de gel uv ) este o molecula care este alcatuitadin  cateva unitati de monomer! Spre deosebire de un polimer care, cel putin in principiu, este alcatuit dintr-un numar nelimitat de monomeri. Acestia pot fi obtinuti din monomeri prin alipirea moleculelor, sau prin separarea moleculelor din titei. 

Oligomerii pot fi de 3 feluri : 
- dimeri
- trimeri
- tetrameri. 
Prefixele din limba greaca ce sunt atribuite cuvintelor sunt de cele mai multe ori folosite pentru a desemna numarul de unitati monomere din oligomer.
Spre exemplu, un tetramer este compus din patru unitati si un hexamer din sase unitati.

In biochimie, oligomer-ul este un termen folosit pentru a desemna fragmentul monocatenar de acid nucleic, cum ar fi ADN-ul sau ARN-ul, sau fragmente similare de acizi nucleici cum ar fi acidul nucleic peptida sau Morpholinos.

Oligomerizarea este un proces chimic care converteste monomeri la un grad de polimerizare finit. Atunci cand se obtine un oligomer prin transfer de lant, procesul se numeste telomerizare si oligomerul rezultat se numeste telomer. Acesta constituie o fractiune a ADN-ului extrem de repetitiva, aflata la sfarsitul unui cromozom liniar.


Oligomerii se folosesc :
-sub forma de uleiuri oligomerice, ca de exemplu parafina lichida.
-sub forma de plastifianti, care sunt esteri oligomerici si se utilizeaza pe scara larga pentru a inmuia termoplasticele, cum ar fi PVC-ul.
-un alt ulei oligomeric este polibutena care se foloseste pentru fabricarea chitului.
-ca si componenti ai gel-ului UV.

In manichiura, oligomerii reprezinta elementii principali ai gel-ului UV. Unghiile cu gel UV sunt similare cu unghiile acrilice, atat ca aspect cat si din punct de vedere al compozitiei chimice. Ambele materiale sunt realizate dintr-o combinatie de un lichid monomer si pudra polimer. Lichidul monomer reactioneaza cu pudra polimer pentru a forma legaturi lungi de polimer. Gel-ul UV, spre deosebire de acrilic-ul standard, contine si oligomer, de care va spuneam mai devreme si care usureaza polimerizarea (cu alte cuvinte,uscarea). 

Daca gelurile ar fi fost fabricate in totalitate din monomeri, cele mai multe dintre ele nu s-ar transforma intr-un polimer. O modalitate de a imbuntati eficienta formulei este de a uni dinainte unii dintre monomeri in lanturi scurte. Aceste lanturi scurte nu reprezinta nici monomer, nici polimer, ci un compus de mijoloc oligomer. 
Un oligomer este d format dintr-un singur lant, care contine mai multe mii de monomeri. Polimerizarea catorva sute de oligomeri este mult mai rapida decat unirea a milioane de monomeri individuali. 
Multe dintre voi v-ati intrebat si de ce sunt gelurile atat de groase? Raspunsul la intrebarea voastra nu intarzie sa apara!Pentru monomerii sunt lichizi si polimerii sunt solizi, deci oligomerii ar trebui sa fie de consistenta intermediara, adica un fluid vascos, adica o compozitie suficient de potrivita incat aplicat pe unghie sa nu curga pe margini in prima secunda,dar nici sa se intareasca in prima secunda si sa nu il putem modela dupa placerea noastra!

         Gelurile pentru unghii false sunt pe piata de multi ani, dar au castigat doar recent popularitate. Produsele mai noi au inceput sa corespunda intocmai standardelor inalte ale industriei de infrumusetare. Gel-ul folosit pentru unghii false este disponibil in doua forme, UV si non-UV. 

Gel-ul UV se polimerizeaza cu ajutorul luminii ultraviolete prin introducerea degetelor in lampa UV timp de 2-4 min. Varianta non-UV se polimerizeaza prin aplicarea unui gel activator, care se periaza sau a a unui lichid care se pulverizeaza pe unghii,ca in cazul ojei care se aplica apoi se pulverizeaza suprafata cu un spray si astfel se usuca! 
Un alt tip de gel non-UV poate fi polimerizat prin contactul unghiilor cu apa.

Standardele calitatii tin cont in primul rand de siguranta produsului,mai exact de cat de sanatos este acel produs la contactul cu piela,etc si de rezistenta materialului in timp. Din punct de vedere al sigurantei, cea mai des intalnita problema este cea a alegiilor. 

Tipul de oligomer utilizat joaca un rol important in producerea de alergii ale pielii. Deoarece tendinta acrilatilor este de a se polimeriza mult mai repede, ele provoca mai des reactii alergice. Din acest motiv, monomerii acrilici sunt rar folositi in formulele de gel. Dispersia lipicioasa a gelului contribuie de asemenea la alergii, deoarece poate sa ramana pe piele si dupa aplicarea unghiilor,de aceea se recomanda omulta atentie la aplicarea gelului si stergea imediata a resturilor de gel ramase pe langa unghii,cu cleaner. Gelurile nu ar trebui sa atinga pielea dintr-o serie intreaga de motive,dar acest lucru se intampla destul de des in cazul fetelor care lucreaza in acest domeniu de scurt timp. Daca acest lucru se intampla este indicat sa se curete cu atentie locul cu pricina inainte de polimerizare.


Spre ca acum ati inteles care sunt dezavantajele sistemelor de gel UV si dupa cum puteti observa acestea sunt mai dificil de utilizat din cauza consistentei lor, greu de aplicat pentru incepatori!Dar totusi sa nu uitam de avantaje, ca de exemplu faptul ca datorita consistentei groase se reduce pana la zero mirosul, atat de suparator la acrilic si totodata datorita lanturilor de oligomer care contin proportia ideala de monomer si polimer, aplicatia de  unghii false este mai flexibila si are aspect mai natural decat in cazul altor aplicatii (fiberglass, acrilic).

Sper ca m-am facut inteleasa si acum stiti care sunt produsele potrite pentru voi!

Un comentariu:

  1. Eu am cunostinte in domeniu si mi-a trebuit putin efort ca sa inteleg articolul. N-ar merge niste scheme sau poze, ceva? Eventual cu avantaje/dezavantaje evidentiate clar?

    RăspundețiȘtergere