duminică, 2 februarie 2014

Probleme ale unghiilor/ Afectiuni ale unghiilor


 
          Cauze responsabile pentru problemele unghiilor



• Cauze interne

In principiu, acestea sunt toate dereglarile si fenomenele de disfunctie care afecteaza fluxul sangvin catre patul unghiei si impiedica hranirea si dezvoltarea acesteia. Multe disfunctii actioneaza impotriva cresterii unghiei: tulburarea ganglionilor, alergiile, insuficienta fluxului de calciu si a
diferitilor aminoacizi, anemia etc. Alte probleme ale unghiilor pot fi cauzate de aparitia unei ciuperci sau a unei infectii. Pentru indepartarea acestor cauze, apelati la un medic de specialitate. Abia apoi apelati la tratamente cosmetice.

• Cauze externe

Folosirea detergentilor, lovirea de suprafete dure aplicarea directa a ojei colorate pe unghii fara folosirea prealabila a unui produs de protectie (baza) frigul sau caldura, rosul unghiilor, aplicarea unghiilor artificiale, schimbarea anotimpurilor, scurtarea necorespunzatoare a unghiilor. In  toate aceste cazuri va ajuta produsele specifice la obtinerea unor unghii sanatoase, lungi si frumoase.

                        Cele mai frecvente griji?

Ne-ar placea ca ele sa fie mereu lustruite, netede si stralucitoare. Totusi, in ciuda eforturilor noastre, se rup, isi schimba culoarea, se indoaie. Toate acestea pot fi semnale ale organismului care ne anunta ca ceva nu este in regula. Este bine sa-l ascultatam cu atentie.
In ciuda soliditatii lor aparente… unghiile nu sunt mai rezistente decat pielea sau parul nostru. Ca si acestea din urma, unghiile slabesc si isi schimba aspectul atunci cand ne imbolnavim sau cand organismul nostru duce lipsa de vitamine. Si tot ele suporta ingrijiri gresite: manichiura prea energica, aplicari de lac care lasa pete etc.

1. Se rup. 

E cu neputinta sa plecati fara o pila in geanta: la cea mai mica neregularitate, se agata sau se crapa. Aceasta fragilitate a unghiilor, care se gaseste la o femeie din cinci,
apare in mod natural odata cu varsta si este insotita de striatii. Unghiile sunt si mai vulnerabile la persoanele ale caror maini se afla deseori in contact cu apa, dizolvanti sau detergenti. Extremitatea lor se poate exfolia din cauza minifracturilor la nivelul keratinei.

Solutia? Protejati-va mainile purtand manusi menajere atunci cand spalati vasele sau faceti curatenie. Si mai ales masati-le cand aplicati crema hidratanta. In afara sedintelor de manichiura, utilizati o pila foarte fina si nu o foarfeca. In sfarsit, supravegheati-va alimentatia, caci lipsa vitaminei B8 le accentueaza fragilitatea. Biotina – vitamina B8 – se gaseste in carne, galbenus de oua, produse lactate. Chiar si o cura de biotina se poate face din cand in cand. Dar este mult mai recomandat sa mancati sanatos, caci organismul dvs. va fi astfel unul sanatos si va functiona normal.
Trebuie sa recunoastem, insa, ca este uneori dificil sa distingem anomaliile estetice, pe care le putem ingriji singuri, de bolile care necesita tratament medical.

2. Isi schimba culoarea. 

In cazul in care unghia se innegreste pot fi mai multe cauze:

• un hematom. Este un banal punct albastru care apare in urma unui joc: un deget prins intr-o usa, caderea unui obiect pe picior. Se formeaza o pata rosie, datorita prezentei
sangelui sub unghie, care se va innegri treptat inainte de a se estompa.


• benzi negre. Vizibile pe mai multe unghii, ele se observa mai ales la persoanele

cu pielea inchisa la culoare si sunt favorizate de frecarea constanta a unghiei. Este mai bine sa consultati un medic atunci cand li se modifica aspectul, caci ele se datoreaza uneori medicamentelor sau a unei probleme hormonale.

• linie verticala. Trebuie sa fiti atenta. Semanand cu un cod de bare, aceasta linie poate fi o alunita sau chiar, cancer de piele. Aceasta banda neagra are nevoie de un sfat medical
rapid, mai ales daca a aparut recent sau si-a schimbat aspectul. Cel care va decide, daca o supraveghere atenta e suficienta sau trebuie prelevata o proba, este medicul dvs. dermatolog.

• unghia se albeste. 
Poate exista o deficienta de keratina. Se spune ca aceste pete albe arata o lipsa de calciu. De fapt, este vorba de mici deficiente de keratina fara nici o gravitate. Ele apar de obicei mai ales in urma unor traumatisme minuscule si dispar odata cu cresterea unghiei. Daca este o anomalie difuza atunci poate fi vorba de o micoza sau o eczema. Totodata poate fi vorba de o anomalie genetica, de origine necunoscuta. 


• pete galbene sau maronii. 
Daca fumati, petele se datoreaza unei impregnari cu nicotina. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care aveti obiceiul sa aplicati lac de unghii de culoare inchisa ale carui pigmenti coloreaza keratina. Pentru a evita orice neplacere, aplicati mai intai 

pe unghie o baza protectoare transparenta. Daca unghia se ingroasa in acelasi timp cu aparitia petelor, putem avea de-a face cu o micoza. Sunt extrem de rare cazurile in care este vorba de „ sindromul unghiilor galbene ”, care atinge si plamanii sau sistemul limfatic.

• unghia este albastruie, iar pielea si buzele sunt si ele albastrui, putem vorbi despre o proasta oxigenare a tesurilor. Atentie mare caci exista probabilitatea sa aveti probleme cardiace serioase sau insuficienta respiratorie. In cazul in care exista pete rosii, micute, este un semn ca aveti o boala cardiaca, iar o roseata a acesteia indica faptul ca sub unghie se dezvolta o excrescenta si trebuie sa cereti sfatul unui specialist.Se deformeaza.


• striatii. Legate de imbatranire, striatiile verticale se formeaza spontan. Sunt un fel de riduri ale unghiei. Pentru a le atenua, piliti extrem de delicat suprafata unghiei, apoi lustruiti si aplicati cu un lac special. Nu uitati sa o hidratati cu o crema de maini.

• unghiile sunt ondulate. Aceste valuri transversale pot aparea la unghiile ale caror cuticule sunt impinse cu prea multa energie cu o ustensila de metal. Pot fi datorate si
traumatismelor repetate, eczema sau umiditate. Daca unghiile sunt bombate, asemenea unui geam de ceas, acest aspect poate fi de origine genetica sau sa indice o afectiune respiratorie care exista de o perioada lunga de timp.
Sanatatea unghiilor se vede la suprafata. Pentru a le ajuta trebuie sa luati masuri, atat in interior, cat si in exterior. Intern puteti ajuta mancand sanatos si echilibrat. 


               Va puteti ajuta unghiile mancand multe lactate, peste, fructe de mare, soia. Vitamina H este extrem de buna pentru ingrijirea unghiilor, fiind extrem de recomandata. Extern, ingrijiti-va unghiile cu atentie.
                Nu le supuneti socurilor termice sau de mediu prea uscat sau prea umed.
Purtati manusi cand spalati sau faceti curatenie. Nu va traumatizati mainile si unghiile prin folosirea detergentilor fara manusi. Folositi crema de maini ori de cate ori va spalati pe maini. Da, domnilor barbati, si dvs. trebuie sa va ingrijiti mainile. Hranind si hidratand mainile cu crema, veti
face acelasi lucru si pentru unghii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu