luni, 3 februarie 2014

Legenda lui Cupidon

   

           Legenda lui Cupidon

     
             Cupidon a jucat intotdeauna un rol foarte important in sarbatorirea iubirii, fiind unul din cele mai raspandite simboluri ale Zilei Indragostitilor. El e cunoscut ca un copilas inaripat, inarmat cu un arc si o tolba cu sageti. Cei a caror inima e strapunsa de una din sagetile lui Cupidon sunt cuprinsi de o dragoste adanca si inflacarata.

             Cupidon este pentru toti imaginea ingerului care, odata cu aruncarea sagetilor cu arcul sau fermecat, imparte si dragoste oamenilor din jur.

            Cupidon este denumirea sa din mitologia romana, unde se mai numeste si Amor; mama sa este Venus, zeita dragostei si a frumusetii. 
In mitologia greaca, numele lui Cupidon este Eros si este fiul Afroditei.
            De-a lungul timpurilor au circulat de la o generatie la alta prin viu grai diferite legenda despre Cupidon, Zeul Iubirii.In randurile ce urmeaza va voi spune una dintre cele mai cunoscute legende despre acesta!



                 Povestea de dragoste dintre Eros (Cupidon) si Psyche a fost consemnata pentru prima data de catre Lucius Apuleius in romanul sau, Magarul de Aur, scris in secolul II si este considerata model al dragostei care reuseste sa invinga toate greutatile vietii.
                Geloasa pe frumusetea femeii muritoare Psyche, Afrodita (Venus) l-a rugat pe fiul sau, Cupidon, sa-i strapunga acesteia inima cu una din sagetile cu varf de aur, pentru ca Psyche sa se indragosteasca de cel mai hidos om de pe pamant.


                Eros a cazut de acord, insa din greseala s-a intepat si el in sageata si s-a indragostit de Psyche. Vazand ca toti lauda frumusetea lui Psyche dar nimeni n-o vrea de sotie, parintii ei au consultat oracolul, care le-a spus s-o duca pe un varf de munte, caci nu-i e menit sa aiba un sot muritor, ci un nepamantean.
             Zeul Zefir a luat-o de pe munte si a dus-o intr-o vale minunata, in castelul lui Eros, unde Psyche a devenit sotia acestuia, insa ii era interzis sa afle cum arata sotul ei, caci se intalneau doar noaptea, pe intuneric. 

              Surorile lui Psyche, invidioase, au indemnat-o sa aprinda noaptea un opait ca sa vada daca nu cumva este casatorita cu un monstru; Psyche le-a ascultat si a vazut ca sotul ei e zeul Eros, de o frumusete iesita din comun. Insa o picatura de ulei l-a trezit pe Eros si, suparat ca sotia i-a incalcat porunca, zeul a disparut. Desperata, Psyche a cerut ajutorul mamei lui, Afrodita (sau Venus).
            Afrodita a supus-o unor incercari foarte grele, dar cu ajutorul unor fapturi din lumea animalelor, Psyche a reusit sa le treaca cu bine.

Cea mai grea era o calatorie pe taramul lui Hades, zeul intunericului, pentru a-i aduce intr-o cutie putin din frumusetea sotiei acestuia. Afrodita a avertizat-o sa nu deschida sipetul, insa Psyche, dorind sa devina mai frumoasa pentru sotul ei, a cedat tentatiei si i-a ridicat capacul. Pentru acest lucru a fost adormita intr-un somn de moarte din care doar dragostea o mai putea salva. 
           Afland aceasta, Eros a dus-o pe muntele Olimp si a cerut ajutorul lui Zeus. Impresionat de dragostea nestramutata a celor doi, Zeus a facut-o pe Psyche nemuritoare, adica zeita. Copilul lui Eros si Psyche este Voluptas – zeul voluptatii.

             Povestea dragostei dintre muritoarea Psyche si zeul Cupidon face inconjurul lumii in fiecare an de Valentine"s Day . ntreaga legenda reprezinta ideea ca dragostea este posibila oricum si oricand, ca iubirea dintre doi oameni trece peste toate neputintele, ideile preconcepute si depaseste orice bariera. 




Din acel moment Cupidon a devenit un simbol al iubirii adevarate si in ziua de 14 februarie (respectiv 24 februarie) imaginea lui circula prin toata lumea, fie in reclame, fie ca pictura pe unghii, fie sub forma unui suvenir....cert este ca nu a fost uitat!




              Fie ca anul acesta de Valentine’s Day Cupidon sa va atinga cu sagetile lui si sa va umple sufletele cu iubire!





In continuare va voi prezenta cateva unghii decorate in ton cu sarbatoarea Sfantului Valentin! Tin sa precizez ca urmatoarele manichiuri nu sunt realizate de mine!



              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu