miercuri, 13 noiembrie 2013

Lichidul acrylic - monomer

                     



                          Termenul "monomer"provine din limba greaca de la cuvantul mono = unul si mer= unitate, mai exact o singura unitate".Acest termen este folosit in limbaj tehnic pentru lichidul acrilic.



Lichidul acrilic este alcatuit din urmatoarele elemente : 

1.monomer - exista mai multe substante chimice care sunt catalogate drept monomer.Producatorii produselor trebuie sa aleaga un monomer in stare lichida iar cel mai frecvent utilizat este metacrilatatul de etil (EMA) deoarece acesta are o aderenta foarte buna, este rezistent la fisuri si este autodenivelant.Cand trebuie sa aleaga un monomer, producatorii se uita cu atentie si la mirosul monomerul, la cat de puternic este pentru ca nu orice poate tolera mirosul puternic al acestuia.

2.catalizator - este cel care face posibila polimerizarea produsului in doar cateva minute, in loc de cateva ore.Aceasta reactie are loc atunci cand lichidul acrilic intra in contact cu peroxid de benzoil, aceasta din urma fiind activator in pudra acrilica.Producatorii aleg sa adauge mai mult catalizator pentru a reduce considerabil timpul de polimerizare dar li se recomanda sa fie atenti cand fac asta deoarece surplusul de catalizator duce la decolorarea produsului acrilic si la scaderea rezistentei.

3.Inhibitor - este produsul care previne polimerizarea prematura (intarirea lui in flacon).De regula, producatorii aleg ca inhibitori hidrochinona, eterhidrochinona, monometil sau butilat de hidroxitoluen.

4.absorbanti UV - produs care absoarbe lumina Uv si o transforma in lumina albastra inofensiva si previne ingalbenirea unghiilor.

5.agenti de legatura - se adauga la formula pentru a lega firele de molecule intre ele si fara acestia acrilul s-ar crapa!

               Elementele prezentate mai sus sunt elementele de baza din care este compus acrilul, insa unii producatori mai adauga o serie de elemente, cum ar fi : 

- agenti de umezire - folositi pentru a imbunatati aderenta pe suprafetele mai solide si ajuta la fluidizarea materialului pentru a asigura o aplicare mai usoara in zonele dificile ale unghiei,cum ar fi colturile.

- modificatori de flux - asigura o intinde usoara si permit umplerea tuturor crestaturilor de pe unghie

- coloranti - se adauga pentru a obtine un efect anume.De exemplu, albastru actioneaza ca un inalbitor optic, exact ca si granule albastrre din dero.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu