duminică, 22 septembrie 2013

Happy Hallowen!




                       Cu sute de ani in urma, pe taramuri cunoscute astazi ca fiind Marea Britanie si nordul Frantei, au trait celtii. Ei sarbatoreau Anul Nou pe 1 noiembrie, cu un festival care marca sfarsitul verii si perioadei intunecate si reci, asociate mortii!
             Acest festival, numit Samhain, dura 3 zile iar oamenii se costumau in piei si capete de animale.
Festivalul implica si focul in care erau aruncate oasele animalelelor ,sperand ca astfel vor alunga raul.
            
             Pe 31 octombrie, granita dintre morti si vii isi pierdea conturul, astfel incat mortii deveneau periculosi pentru cei vii si le aduceau boli sau le stricau recoltele.
             
             Termenul de Halloween ,cum se spun in Irlanda, reprezinta abrevierea de la All - Hallow- even care inseamna Ziua Ttuturor Sfintiilor!
             Halloween-ul este sarbatorea ale carei simboluri ni se intiparesc tot mai clar in minte de la un an la altul.
             Lumea cinematografiei include schelete, povesti cu fantome, magie, monstri mitici, vampiri, vulturi, case bantuite, mumii, paianjeni, pisici negre, demoni si alti reprezentati ai intunericului si necunoscutului primejdios. 
             Culorile oficiale ale Halloween-ului sunt portocaliul si negrul, insa pentru efecte speciale se folosesc si alte culori, verde, rosu, purpuriu, etc.

Dovleacul este cel mai cunoscut simbol, obiceiul de a face felinare din legume isi are originile in Marea Britanie si Irlanda cu scopul de a alunga spiritele malefice!





Aceste unghii sunt realizate de mine


Vrajitoarele au ajuns sa fie asociate cu aceasta sarbatoare fiindca se considera ca aceasta noapte are o mare incarcatura de puteri supranaturale.Legenda spune ca ele pacaleau oamenii sa se retraga in muntii vrajiti, unde ii tineau captivi pentru tot restul vietii!



Liliecii sunt asociati cu Halloween-ul pentru ca sunt animale de noapte care stau in locuri parasite, fiind considerate fiinte malefice!



Pisica este considerata ca fiind un animal cu puteri supranaturale, venerat in multe civilizatii si cunoscut ca fiind un animal capabil sa simta energiile negative si pozitive, mai ales pisica neagra! Se spune ca oamenii se pot reincarca in pisici!

Aceste unghii sunt realizate de mine



Luna a fost asociata cu spiritele si moartea datorita ciclurilor ei. Mitologia vorbeste despre luna ca fiind locul unde se retrag sufletele ,iar luna plina momentul in care varcolacii se transforma.

“Trick or treat” este un fel de “ne dati sau nu ne dati”, insa spre deosebire de traditia romaneasca, unde colindatorii canta ,de exemplu Steaua, aici copiii trebuie doar sa fie costumati si sa mearga din casa in casa, strangand cat mai multe dulciuri de prin vecini. 







Bufnita este considerata ca fiind de natura negativa deoarece se credea ca bufnitele se hranesc cu sufletele muribunzilor. Tipatul bufnitei si privirea lor fixa erau semne ale mortii si dezastrelor. Pentru ca sunt vazute mai ales noaptea, aceste pasari au devenit simboluri ale raului. 




Paianjeni si panze de paianjeni - in contextul Halloween-ului, paianjenii simbolizeaza intunericul, locurile sinistre si casele bantuite si parasite, uitate de oameni.




Scheletele umane - dat fiind faptul ca vechea sarbatoare celtica a lui Samhain era un festival al mortilor, prezenta scheletelor era inevitabila. Credinta populara era ca in noaptea de Halloween spiritele mortilor reveneau pe pamant, aducand tulburari si pagube oamenilor si deseori aducand si moartea.



R.I.P reprezinta abrevierea de la "Rest in Peace" si inseamna "Odihneste-te in pace!Aceasta prescurtare se mai foloseste si in zilele noastre in unele cimitire catolice!