duminică, 31 martie 2013

Bolile unghiei




                                   


          Bolile unghiilor nu vor fi tratate niciodată de către manichiuristă. Totuşi manichiurista trebuie să recunoască unele iregularităţi sau probleme ale unghiilor care pot fi totuşi lucrate de către ea şi să le deosebească de bolile care vor fi tratate de medic.Bolile se transmit cu ajutorul bacteriilor.

Bacteriile sunt clasificate în două categorii :
-patogene
-nepatogene

Bacteriologia  este  ştiinţa care studiază bacteriile şi în mod special pe cele care produc boli.
Bacteriile sunt organisme unicelulare de dimensiuni microscopice (microrganisme). Practic se găsesc peste tot în aer, apă, în alimentaţie, în corpul uman (în gură, în intestine, pe piele).

Patogenitate – capacitatea unui microb de a învinge sistemul de apărare al organismului şi de a determina un proces infecţios specific, manifestat clinic.

Bacteriile nepatogene nu produc îmbolnăvirea şi sunt considerate inofensive.
Bacteriile patogene sunt dăunătoare şi stau la baza apariţiei bolilor.

Bacterii patogene:
a) Cocii – celule rotunde sau ovale care singure sau în grup formează trei tipuri de bacterii:
- displococii – produc pneumonia
- streptococii – produc infecţii serioase dacă de exemplu avem tăieturi netratateîn piele
- stafilococii – cresc sub formă de ciorchine şi cauzează abcese şi furuncule
b) Bacilii – cauzează TBC, dizenterie, febră tifoidă
c) Spirillia – cauzează sifilisul

Paraziţii se transmit cu ajutorul animalelor şi plantelor .
Viruşii sunt cele mai mici microrganisme ce intră în celule, cresc şi se reproduc până când celula este distrusă şi apoi se mută la altă celulă.

Virusul HIV este cel mai de temut virus al zilelor noastre. Acesta slăbeşte imunitatea prin distrugerea celulelor albe ale sângelui.

Căile de transmitere a bacteriilor sunt :
- gura
- nasu
- ochii
- pielea rănită

Rezistenţa fiecărei persoane la bacterii,virusi sau microbi este dată de imunitate. Imunitatea poate fi:
- naturală
- artificială


Imunitatea naturală este dobândită la naştere şi înseamnă rezistenţa corpului la boli, virusi ,microbi.
Imunitatea artificială este dobândită în urma supunerii corpului la o medicaţie sau tratament adecvat.
Înlăturarea bacteriilor patogene se realizează prin sterilizare.

Cele mai intalnite boli ale unghiilor sunt :

1.Onicomicoza este o infectie miotica (ciuperca patogena umana) care apare atunci cand fungii invadeaza unghiile. Unghia devine alb-galbuie si isi modifica structura si aspectul. Pe masura ce infectia avanseaza,ea se hraneste cu proteinele de cheratina din patul unghial si degradeaza unghiaNeglijata,onicomicoza duce la pierderea integrala a unghiei.
Este raspandita prin amatorii de sport,la cei ce frecventeaza piscinele,salile de sport. Odata instalata,onicomicoza se vindeca foarte greu.




2.Onicotrofia este o boala a unghiei care duce la atrofierea acesteia si la descompunere, reprezentata, in general reducerea dimensiunii unghiei datorită unor lovituri sau a contactului cu detergenţi puternici. Unghia se deformeaza si aspectul sau nu mai poate fi modificat decat printr-o interventie chirurgicala.




3. Onicorexis este o boala a unghiei care duce, de obicei la ruperea acesteia pe verticala si la exfoliere.



4.Leuconichia  este cea mai uzuala forma de decolorare a unghiilor si apare sub forma unor linii albe sau a unor puncte de aer ramase captive in lama cornoasa in urma unei traume. Aceasta boala poate fi ereditara, dar nu necesita tratament daca petele albe sunt eliminate odata cu cresterea unghiei.


5.Onychauxis reprezintă hipertrofierea unghiei (creşterea exagerată a unghiei îngrosime). Poate fi cauzată de o infecţie locală. Dacă infecţia este prezentă, nu se lucrează la ea. Dacă infecţia nu este prezentă, nu se poate lucra cu pila.



6. Pterigium  este o creştere exagerată a cuticulei peste unghie.



7. Unghia incarnata : un colt ascutit al unghiei sapa in piele intr-o parte a degetului. Durerea si inflamatia de la fata locului se accentueaza pe masura ce unghia creste. Mai tarziu, in zona inflamata poate sa creasca tesut suplimentar (piele) sau sa se scurga un lichid galbui.




               Toate aceste infectii sunt patogene! Pentru a evita toate aceste infectii este necesar sa fim atenti la igiena de zi cu zi !Pentru a trata aceste infectii se consulta medicul specialist!